Българската агенция по безопасност на храните  потвърди две нови огнища

...
Българската агенция по безопасност на храните  потвърди две нови огнища
Коментари Харесай

Регистрирани са случаи на Африканска чума по свинете в Русенска област

Българската организация по сигурност на храните  потвърди две нови огнища на Африканска чума при домашни прасета в Русенска област в персонално стопанство, в което се отглеждат 5 нерегистрирани прасета – село Ценово, община Ценово, както и в записана фамилна плантация вид А, в която се отглеждат общо 19 свине, в село Пет кладенци, община Бяла.
Взетите проби от свинете са доказани на 16 юли като позитивни за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС). До този миг в Русенска област не бе установено болестта АЧС при домашни или диви прасета.
Припомняме, че регионалният шеф Галин Григоров подписа заповед от 10 юли 2019 година за умъртвяване до 20 юли 2019 година на всички свине, отглеждани в задните дворове  
Създадени са зони на рестрикция (3 км защитна и 10 км надзорна зони), в които са наложени ограничения за надзор и очистване на АЧС. Предстои насилственото умъртвяване по човечен метод и обезвреждането на домашни прасета в 3 км защитна зона. Както при подхванатите ограничения при предходните установени огнища, в основаните зони на ограничаване в засегнатите области се организира засилен клиничен и лабораторен контрол.
БАБХ отново припомня, че е от значително значение стопаните да съблюдават разпоредбите за предварителна защита на болестта. Всички случаи на заболели и умрели прасета би трябвало да бъдат докладвани неотложно. АЧС е заболяване с капацитет на бързо разпространяване, вирусът е извънредно резистентен в околната среда, като фактор за разпространяването му, с изключение на инфектирани прасета, са и нечисти свинско месо и артикули, транспортни средства, съоръжение и др.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР